The Green Silhouette Residential Building / Archismith Architects

© W-Workspace© W-Workspace© W-Workspace© W-Workspace+ 34

© W-Workspace
© W-Workspace

Text description provided by the architects. The Green Silhouette is a renewal project, rebuilt from an abandoned structure that was part of a master plan with 3 buildings on the same land. Given recent changes in market trends, the old structure had to be demolished as it no longer suited the new unit configuration. However, following the authority’s requirement for a re-submission, the building could not be completely demolished, resulting in the re-use of the existing foundation and the retention of the existing column arrangement on the ground floor. floor with the addition of a new structure. Above the ground floor are 3 meter deep transfer beams carrying different structural grids above.

© W-Workspace
© W-Workspace
Map - 32nd floor
Map – 32nd floor
© W-Workspace
© W-Workspace
Map - 22nd floor
Map – 22nd floor
© W-Workspace
© W-Workspace

The existing master plan includes 3 identical buildings, so the team had to start the redesign process with this legacy building shape, a sort of cardboard box shape. It was difficult to achieve a striking shape as any addition above the previously approved building frame was not an option and removal meant the loss of salable area. After a few frustrating rounds of facade design studies, the design team decided to use the bulky form as a billboard to create building character instead.

© W-Workspace
© W-Workspace

In context, the main selling point of the development is a large park-scale green space with mature trees and its location next to a popular fairytale amusement park. With this “double park” condition, the design team envisioned a magic tree growing in the vast green space as a design concept that is completely used as a common theme for architectural, landscape and interior designs; root/cellar for the ground floor, tree hole for the 22nd floor installations and canopy for the roof. A giant mythical tree with nests of birds and tree friends is in line with the slogan, imagination is everything, defined by the marketing team.

© W-Workspace
© W-Workspace
© W-Workspace
© W-Workspace
Mass diagram
Mass diagram
© W-Workspace
© W-Workspace

The facade design consists of rows of precast concrete fins twisted and tapered at specific points to create the image of a tree silhouette. Due to the complexity of the pattern, there are more than a hundred variations of the module. The precast panels at the gable walls have a recessed pattern imitating the texture of tree bark. Common facilities on the 22nd floor and rooftop terrace are wrapped in warped strips of Spectra aluminum composite panels that change color when viewed from different angles. The iridescent bands combine into double curvature surfaces to represent a bird’s nest on the tree. Such a surface is detached for light and view from the rooms and removed at roof level to create a vantage point for an observation deck.

© W-Workspace
© W-Workspace
PHP Diagram
PHP diagram

The project is intended by the developer to be their first green condominium. In addition to providing water-efficient sanitary facilities, EV chargers, a solar cell roof, etc., natural ventilation is encouraged wherever possible to emphasize the idea of ​​living with nature. The large sliding doors in the hall can be fully opened on sunny days. Residents can open folding doors to the rooftop fitness if they wish to use the treadmill without air conditioning. The horizontal fins on the facade not only represent the image of the building, but also provide shade for the rooms

© W-Workspace
© W-Workspace